TMS Holland

Definitief energielabel

Het definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het label verschilt van het energielabel dat al sinds 2008 verplicht is.

Woningeigenaren zonder energielabel krijgen in januari of februari hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier zelf een definitief energielabel van te maken.

Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Vanaf 1 januari 2015 controleert de inspectie Leefomgeving en transport op de aanwezigheid van het definitief energielabel. Heeft u die niet? Dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Dus als verkoper bent u verplicht dit definitief energielabel te overhandigen, als koper bent u gerechtigd hierom te vragen als deze nog niet aan u overhandigd is.

De woningeigenaar kan vanaf 1 januari een definitief energielabel aanvragen via de internetapplicatie. Via de applicatie kan de woningeigenaar de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens kan TMS Holland de gegevens op afstand controleren. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel.

Net als het huidige energielabel is dit definitief energielabel 10 jaar geldig na uitgifte. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt. Onder andere vanuit het Kadaster en onderzoek.

U kunt straks uw voorlopige label vinden op www.energielabelvoorwoningen.nl (vanaf 1 januari online). Daar kunt u uw wijzigingen aan de woning doorgeven. Dat gaat in zes stappen:

1. Inloggen met DigiD.
2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
4. U kunt TMS Holland aangeven als deskundige om uw gegevens te controleren.
5. Gegevens versturen.
6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).Indien er door u aanpassingen aangegeven zijn die niet kloppen of waarvan de bewijsstukken onvoldoende zijn geven wij dit aan u aan en kunt u na aanpassing uw energielabel opnieuw aanbieden.

Indien u vragen heeft over het of uw definitief energielabel helpen wij u uiteraard graag, neem vrijblijvend contact met ons op per telefoon of per e-mail aan info@tmsholland.nl

Direct opdracht verstrekken voor een bouwtechnische keuring? Klik hier
Hoenderkamp 14 • Emmen • T: 0591 647858 • E: info@tmsholland.nl