top of page
  • Foto van schrijverJelmer Jasken

Let op: zonder bouwkundige keuring ben je zelf aansprakelijk voor de kosten

Overweeg je de aanschaf van een nieuwe woning? Dan is het essentieel om rekening te houden met je onderzoeksplicht. Het is namelijk verplicht om de huidige staat van de aan te kopen woning te laten onderzoeken. 


Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot eigen verantwoordelijkheid voor de kosten, mochten er later toch gebreken aan het licht komen en je hebt nagelaten een bouwkundige keuring uit te voeren. Denk daarom goed na over een bouwkundige keuring en neem de nodige stappen om zorgeloos van je nieuwe woning te kunnen genieten.


Wat is een onderzoeksplicht bij de aanschaf van een woning?


Als koper dien je te voldoen aan de verplichting om de staat van de beoogde koopwoning grondig te laten onderzoeken. Dit omvat zowel de juridische als bouwkundige aspecten van de woning. 


Bij de juridische staat is het belangrijk om aandacht te besteden aan zaken zoals erfpacht. Niet alle woningen staan op eigen grond, wat financiële consequenties met zich meebrengt. Wat betreft de bouwkundige staat moeten mogelijke problemen, zoals funderingsproblemen en achterstallig onderhoud, worden geïdentificeerd. 


Een effectieve manier om een volledig beeld te krijgen, is door een bouwkundige keuring uit te laten voeren door de ervaren adviseurs van TMS Holland. Via onze website kun je eenvoudig een bouwkundige keuring aanvragen en direct inzicht krijgen van de kosten. 


Een bouwkundig inspecteur kijkt niet alleen naar zichtbare tekortkomingen zoals scheuren of slecht onderhoud, maar beoordeelt ook de financiële impact op zowel de korte als lange termijn. Het is een investering in een zorgeloze toekomst voor je nieuwe woning. 


Bouwkundige keuring blijft onderbelicht


Ondanks de noodzaak wordt slechts bij één op de vijf woningen een bouwkundige inspectie uitgevoerd. Een zorgwekkend laag percentage volgens de bestuursvoorzitter van het Nederlandse Register Bouwkundige Inspecteurs (NRBI). Dit tekort aan inspecties komt voort uit een gebrek aan adequate informatievoorziening aan potentiële kopers, waardoor zij zich niet bewust zijn van de mogelijke risico’s.


Vaak bekijken mensen die een woning willen kopen de situatie door een roze bril, aldus de bestuursvoorzitter. De drang om snel te handelen wordt niet altijd gecombineerd met een bewustzijn van de potentiële valkuilen. Makelaars spelen hierin een rol, waarbij het belang van een bouwkundige keuring niet altijd wordt benadrukt. 


Het lijkt erop dat makelaardijen niet altijd staan te springen om zo’n keuring, aangezien het hun verkoopproces kan vertragen. Het is van cruciaal belang dat kopers zich bewust zijn van de noodzaak van een bouwkundige keuring om onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen. 


Zelf aansprakelijk voor de kosten bij verzuim onderzoeksplicht


Indien je als koper verzuimt om aan de onderzoeksplicht te voldoen, wordt het achteraf aanzienlijk lastiger om de verkoper aansprakelijk te stellen voor eventuele gebreken aan je woning. Met andere woorden, je dient dan zelf op te draaien voor de mogelijke bijkomende kosten. 


Het noteren van bouwkundige gebreken tijdens een bouwkundige

Kommentare


bottom of page