Je bent van plan een huis te kopen, een spannende stap! Weet dan dat je ook wettelijk verplicht bent om onderzoek te doen naar het huis dat je gaat kopen. Dit noemen we de onderzoeksplicht. Dit onderzoek gaat over de bouwkundige en juridische staat van het huis.
Waarom een onderzoeksplicht?
De onderzoeksplicht betekent dat je aantoonbaar onderzoek hebt gedaan naar het huis. Dit doe je door specifieke vragen te stellen over het huis. Je kunt namelijk niet zomaar aannemen dat je automatisch alle belangrijke informatie krijgt.
Door grondig onderzoek te doen naar de bouwkundige en juridische staat van het huis, voldoe je aan je onderzoeksplicht. Als er toch gebreken aan het huis zijn die je vooraf niet had kunnen opmerken, dan is de verkoper verantwoordelijk.
Maar… als je jezelf niet goed hebt geïnformeerd en je ontdekt een duidelijk zichtbaar gebrek, dan ben je zelf verantwoordelijk.
Hoe kun je aan de onderzoeksplicht voldoen?
De onderzoeksplicht begint al bij de bezichtiging van het huis. Let hierbij op de volgende dingen:
Hoe wordt het huis onderhouden? Kijk niet alleen naar het schilderwerk, maar let ook op scheuren in de muren en vochtplekken op het plafond, die kunnen duiden op lekkage. Controleer ook de staat van de kozijnen en het houtwerk. Stel vragen aan de verkoper over eventuele beschadigingen of andere opvallende zaken. De verkoper moet jouw vragen beantwoorden.
Leer over de juridische verplichtingen. Sommige huizen staan niet op eigen grond, maar op erfpachtgrond, waarvoor je moet betalen. Er zijn nog andere juridische zaken waar je rekening mee moet houden, zoals recht van overpad en mogelijke clausules.
Controleer het bestemmingsplan van de omgeving bij de gemeente. Hierin staan de gebruiks- en bouwmogelijkheden voor het gebied. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe hoog er gebouwd mag worden en of bestaande gebouwen mogen uitbreiden.
Bekijk de omgeving. Loop rond in de buurt van het huis dat je wilt kopen. Heeft de buurt de voorzieningen die jij belangrijk vindt? En voel je je er veilig? Kom ook eens terug op een ander moment om te zien of je je prettig voelt in de omgeving.
Vraag een vragenlijst van de verkoper. Vaak heeft de verkopende partij een document met veelgestelde vragen over de woning, zoals het energielabel, mogelijke overlast van buren, gebreken aan het huis en juridische verplichtingen. Stel tijdens de bezichtiging meteen vragen hierover aan de verkoper of makelaar.
Wat is mededelingsplicht?
Terwijl de onderzoeksplicht van toepassing is op de koper, heeft de verkoper een mededelingsplicht. Wanneer je een huis koopt, koop je het in de staat waarin het op dat moment verkeert, inclusief eventueel achterstallig onderhoud en verborgen gebreken. De verkoper moet alle gebreken en juridische beperkingen die hij kent aan de koper vertellen.
Het is belangrijk dat de verkoper altijd eerlijk antwoord geeft. Dus als koper is het vooral verstandig om alle vragen die je hebt over het huis te stellen.
Een bouwtechnische keuring
Als je niet helemaal zeker bent over de staat van onderhoud van het huis, kun je voordat je een koopovereenkomst sluit, online een bouwtechnische keuring aanvragen. Onze inspecteurs voeren zorgvuldige en eerlijke bouwtechnische keuringen uit. Op deze manier kunnen we de sterke en zwakke punten van het huis identificeren, oplossingen bieden en directe herstelkosten aangeven.